Новини и събития


Васил Левски и Ангел Кънчев в Старата църква в Клисура.

Посещавал ли е Васил Левски Старата църква в Клисура през зимата на 1872г. придружаван от Ангел Кънчев! В спомените си Митрополит Максим Пловдивски(тогава още дякон Максим Пелов) разказва:

още

 

141 години от Освобождението на град Клисура

На 10 януари, преди 141 години, колона от Западния отряд, командвана от генерал Комаровски, влиза в град Клисура. Дебелият сняг милостиво е затрупал белезите от потушаването на Априлското въстание, но въпреки това разрухата е видна - покриви на къщи все още няма. Завършена е само една – Червенаковата, в която е настанено командването на руските войски. Останалите клисурци живеят в схлупени колиби и макар и срамежливо, те от сърце отварят вратите им, за да подслонят руските войници.

още

 

140 години от основаването на "Братя Самуилови".

На 15 януари се навършват 140 години от основаването на Клисурският революционен комитет.

още

 

Покажи всички...


Как да стигнем до Клисура

Новини и събитияВасил Левски и Ангел Кънчев в Старата църква в Клисура.

Резюме: Посещавал ли е Васил Левски Старата църква в Клисура през зимата на 1872г. придружаван от Ангел Кънчев! В спомените си Митрополит Максим Пловдивски(тогава още дякон Максим Пелов) разказва:

В двора на Старата църква в гр. Клисура на запад от руините на разрушения храм и параклиса св. Арх. Михаил още личат основите на някогашния метох. Тук е било и килийното училище, което по-късно се е преобразувало в девическо училище. В една от стаите е учителствал и живял за кратко и дякон Максим Пелов впоследствие станал Пловдивски митрополит.

Именно тук в една студена зимна вечер в ранните месеци на 1872г. младият тогава дякон бива посетен от двама странни гости, за които разказва по-късно в своята автобиография.

  

Митрополит Максим Пловдивски(Максим Пелов)

В неговите спомени – „Автобиография” на стр. 13 четем: „На 1871 год. ме повикаха за учител и дякон в гр. Клисура. През август след Богородица се отправих за там. Бях условен с по две лири месечно. Главен учител беше Начо х. Матеев Трувчев, човек добър, красив. Имаше и още двама учители в отделенията: Тинко Христов от Карлово и Христо х. Матеев. Ние с главния учител завеждахме класовете. Имаше два класа първи и втори. Аз занимавах І-я клас, а главният  - ІІ-рия. Имаше 150 ученици (с учениците от отделенията). Училището се помещаваше в хубаво масивно просторно здание на два етажа. Аз учих и служих в Клисура само 1 година.

В туй време там се образува формално и революционен комитет от самия Левски. Първоначално комитетът се състоеше от десетина души. През зимата „дяконът” пак дойде, придружен от Ангел Кънчев; Ангел беше облечен в турска офицерска форма, каквито носеха турските тайни офицери, със сабя и на гърдите знак във вид на полумесец. Една вечер дойдоха при мен, случи се, че при мен беше и мюдюринът. Приех ги като търговци на добитък, тъй като Левски беше облечен като сливенски търговец с потури и елек гайтанлии с червени гайтани през рамо и камшик. Левски каза пред мюдюрина, че не му се харесала стоката. Ангел Кънчев пък пита мюдюрина има ли комити в  района му…”

През май 1872 год. дохожда в Клисура Пловдивският митрополит Панарет. Ние ходихме с даскал Начо х. Матеев и Цанко Чорбаджи, депутация от страна на Клисура, да поканим  Стареца да посети и Клисура. Тъй стана. Владиката дойде в гр. Клисура, посрещнат тържествено вън от града, гдето имаше арка с цветя, трендафилов грамаден венец с надпис – Благословен градим во имя Господне” – писан от мен. (из „Автобиография” - митр. Максим стр.14, ред 1-6)

Сега там стърчат само основите на този славен за гр. Клисура метох, където се е мяркала сянката на Левски и Ангел Кънчев и откъдето са излезли първите просветни граждани на гр. Клисура: Христо Г. Данов, Марко Балабанов, Райко Ил. Блъсков и др.(бел. из ръкописите на свещеноиконом Нестор Панчев - дългогодишен енорийски свещеник в гр. Клисура при храм "Св.Богородица" и изследовател на Старата църква.)

Автор: Н.Николов

Туслината къща откъм...

Календар на събитията

Месец назад Месец напред
Юни
Пон Вт Сря Чет Пет Съб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Книга за гостиСвободен отговор:
Местността " Зли дол"

Къде се намира:

На това място са се състояли драматичните боеве на клисурските въстаници с турския башибозук.
Църквата "Св. Никола"

Къде се намира:

Старата църква,чиято камбанария известява за начало на бунта.
Монументът на Зли дол

Къде се намира: Най - високата точка на позицията

На това място се е намирал щабът на военният съвет, ръководил въстанието през 1876г.
Всички права запазени Кметство град Клисура 2009 © Програмиране и дизайн Kaмeя Дизайн